Czarna soczewica z warzywami i orzechami to ciekawe połączenie, które wyszło przypadkiem, a bardzo przypadło mi do gustu. Przypadkiem, bo jak wiele dań zostało zrobionych pod wpływem chwili i dostępności składników w mojej kuchni. Nie dość, że proste to jeszcze smaczne i zdrowe. Czarna soczewica (Beluga) sama w sobie ma ciekawy smak, a orzechy nerkowca dodają daniu charakteru. Polecam.
Czarna soczewica z warzywami i orzechami – składniki na 2 porcje:
- 150 g czarnej soczewicy (na większy głód 200 g),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1,5 – 2 duże czerwone papryki,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki pokruszonych orzechów nerkowca,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- świeżo mielony pieprz,
- szczypta soli do smaku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- ½ – 1 łyżeczki curry (u mnie świeżo mielone).
Soczewicę myjemy, a następnie odstawiamy na 30 minut w wodzie z sokiem z cytryny. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Soczewicę gotujemy z świeżej wodzie przez około 30 minut, aż do miękkości. Na patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzewamy olej, a następnie szklimy na nim cebulę. Dosypujemy paprykę, a następnie całość mieszamy. Po kilku minutach dodajemy nerkowce, czosnek i przyprawy, a następnie całość ponownie mieszamy. Dodajemy odcedzoną soczewicę, wlewamy odrobinę wody, ponownie mieszamy, a następnie po 3-5 minutach ściągamy z ognia i gotowe.
Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Prawda, że proste? 🙂
Smacznego 🙂
