Czarna soczewica z warzywami i orzechami to ciekawe połączenie, które wyszło przypadkiem, a bardzo przypadło mi do gustu. Przypadkiem, bo jak wiele dań zostało zrobionych pod wpływem chwili i dostępności składników w mojej kuchni. Nie dość, że proste to jeszcze smaczne i zdrowe. Czarna soczewica (Beluga) sama w sobie ma ciekawy smak, a orzechy nerkowca dodają daniu charakteru. Polecam.
Składniki na 2 porcje:
– 150 g czarnej soczewicy (na większy głód 200 g)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1,5 – 2 duże czerwone papryki
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki pokruszonych orzechów nerkowca
– pęczek natki pietruszki
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– świeżo mielony pieprz
– szczypta soli do smaku
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– ½ – 1 łyżeczki curry (u mnie świeżo mielone)
Soczewicę myjemy po czym odstawiamy na 30 minut w wodzie z sokiem z cytryny. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Soczewicę gotujemy z świeżej wodzie ok. 30 minut do miękkości. Na patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzewamy olej po czym szklimy na nim cebulę, następnie dosypujemy paprykę i całość mieszamy. Po kilku minutach dodajemy nerkowce, czosnek i przyprawy, mieszamy, dodajemy odcedzoną soczewicę, wlewamy odrobinę wody, ponownie mieszamy i po 3-5 minutach ściągamy z ognia i gotowe.
Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Prawda, że proste? 🙂
Smacznego 🙂