Ekspresowa zupa krem z dyni - przepis | Fit Strategia
Zupa krem z dyni

EKSPRESOWA ZUPA KREM Z DYNI

Dynia w roli głównej. A dokładniej w przepisie jakim jest: zupa krem z dyni!

Dziś przepis, który pokazuje, że coś zdrowego można przygotować błyskawicznie, a przy tym cieszyć się smakiem.

Przepisów na zupy krem z dyni jest chyba nieskończenie wiele, zapewne każdy blog kulinarny może się pochwalić własnym. Ja osobiście jestem ogromną fanką dyni, a przepisy na zupy z niej zrobione tworzę ciągle nowe, modyfikując to, co jadłam już do tej pory. Dziś miałam zabiegany dzień, a przy tym naszła mnie ochota na coś pysznego, zdrowego i naprawdę szybkiego. Zapewne znacie to uczucie 🙂

Tak się świetnie złożyło, że piątek jest u nas dniem targowym i 10 minut ode mnie mam możliwość kupowania warzyw i owoców od rolników, czy też sprzedawców zaopatrujących się w małych gospodarstwach. Tak więc dynia stała sobie w kuchni zakupiona kilka dni wcześniej i jakby czekała na ten moment, żeby wyratować mnie z opresji.

Co wyróżnia dzisiejsze danie? To naprawdę ekspresowa, nieskomplikowana zupa, składającą się z minimum składników, a przy tym zdrowa i pyszna. Na bardziej „bogatą” również przyjdzie pora.

Ale do rzeczy:

Składniki dla 2 osób:

– 300 g miąższu z dyni

– ząbek czosnku

– 2 łyżki pestek dyni

– ½ łyżeczki oleju kokosowego

– przegotowana woda / bulion

– łyżeczka soi

– szczypta soli morskiej

– papryka ostra

– pieprz

– pietruszka – kilka gałązek

Dynię przekroić na pół, moja była mała więc zużyłam całą połówkę. Następnie pokroić na paski, oczyścić je z pestek i włókien. (Pestki zostawić, wysuszyć i podjadać).

DSC_8619

Tak powstałe paski pozbawić skóry i pokroić w kostkę.

DSC_8622

Na patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzać olej kokosowy, a następnie dodać dynię i chwilę mieszać. Po ok. 2 minutach dodać przeciśnięty ząbek czosnku, mieszać chwilę,

DSC_8625

dodać trochę wody i całość dusić pod przykryciem, aż powstanie masa z kawałkami.

DSC_8627

Następnie całość zblendować razem z wodą lub bulionem, aby uzyskać konsystencję gęstej zupy. W międzyczasie łuskane pestki z dyni bardzo krótko prażyć na suchej patelni. W garnku podgrzać zupę dodając soję, sól, ostrą paprykę, sporo pieprzu. Zupa krem z dyni doskonale smakuje z dekoracją z pestek dyni i pietruszką.

DSC_8634

DSC_8636

Smacznego! 🙂

to może Cię również zainteresować...