Makaron jest wdzięcznym produktem. Z jego udziałem możemy wyczarować całe mnóstwo różnorodnych dań, prostych i szybkich jak makaron pełnoziarnisty z warzywami Oczywiście warto wybierać jego pełnoziarniste wersje, dostarczając bowiem węglowodanów złożonych, pozwalają na długie utrzymanie uczucia sytości.
Co więcej produkty pełnoziarniste są wytwarzane, jak wskazuje nazwa z pełnego ziarna, tak więc nie są pozbawiane całego dobrodziejstwa w nich drzemiącego, czyli witamin, minerałów i błonnika.
Tak więc jedzmy makaron pełnoziarnisty – na zdrowie 🙂
A makaron pełnoziarnisty i warzywa w jednym daniu to już naprawdę świetny wybór.
Składniki na 3 osoby:
– czerwona papryka 1 sztuka
– żółta papryka 1 sztuka
– średni bakłażan 1 sztuka
– 1 – 2 pomidory
– 2 ząbki czosnku
– pęczek pietruszki
– pół łyżeczki oleju kokosowego
– bazylia
– zioła prowansalskie
– pieprz
– papryka ostra
– sól
– makaron pełnoziarnisty
Sposób przygotowania:
Papryki kroimy w niedużą, a pomidora w średnią kostkę. Bakłażana kroimy w plastry i obsypujemy
z obu stron solą, tak aby puścił soki. Pietruszkę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, a następnie dodajemy papryki, po 5 minutach przykrywamy je pokrywką. Po około 5 minutach dodajemy pokrojonego w drobną kostkę bakłażana ( po uprzednim odsączeniu go na papierowym ręczniczku) a następnie znowu przykrywamy. Gdy upłynie 8-10 minut dodajemy pomidory oraz 1 ząbek czosnku, przykrywamy. 5 minut później dodajemy odrobinę papryki ostrej, sporo pieprzu a także suszoną bazylię, zioła prowansalskie, sól i kolejny ząbek czosnku. Całość mieszamy, przykrywamy i po kilku minutach danie jest gotowe. Po zdjęciu patelni z ognia dodajemy posiekana pietruszkę i całość mieszamy.

Do osolonej gotującej się wody dodajemy makaron pełnoziarnisty (najlepiej własnej roboty, przepis tu – https://fitstrategia.pl/pelnoziarnisty-makaron-orkiszowy/ ) a następnie gotujemy go al dente.
Makaron pełnoziarnisty z warzywami dekorujemy tym, co mamy pod ręką. Jest smacznie!

Smacznego 🙂


