Poznaj przepis na wyjątkowe danie: potrawka – dynia z ciecierzycą! U mnie na talerzu znowu króluje dynia. Pisałam już o tym, że sposobów na jej przyrządzenie jest chyba niezliczenie wiele – warto dać się ponieść swojej fantazji 🙂 Oprócz dyni głównym składnikiem dzisiejszego dania jest też ciecierzyca, zwana także cieciorką lub grochem włoskim, należy do rodziny roślin strączkowych.
Co łączy te dwa produkty, choć z pozoru tak różne? Oba są pyszne, zdrowe, a mnogość możliwości wykorzystania sprawia, że nie sposób się nimi znudzić. Ciecierzyca jest źródłem węglowodanów złożonych, a także błonnika, cennych witamin i minerałów, obfituje w białko. Samo danie jest bardzo aromatyczne, sycące, świetnie rozgrzewa i cieszy podniebienie. Jego przyrządzenie nie jest skomplikowane, wymaga jedynie przygotowania ciecierzycy dzień wcześniej.
Jak stwierdził mój mąż „ nie wiem co to, ale jest pyszne ”
Składniki dla 2- 3 osób:
– 100 g suchej ciecierzycy
– 350 g dyni
– mała cebula 1 sztuka
– duży ząbek czosnku/ 2 małe
– połówki suszonych pomidorów 2-3 sztuki
– ½ małej papryczki chili
– 1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego
– 2 łyżki sosu sojowego
– świeżo zmielony kolorowy pieprz
– sól morska do smaku
– pietruszka do dekoracji
– sok z cytryny (ok. 1 łyżeczka)
– łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę płuczemy 3 razy, po czym zalewamy wodą, dodajemy trochę soku z cytryny i zostawiamy na noc.
Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy ją bez dodatku soli ok. 60 minut.

Dynie obieramy ze skóry, a następnie kroimy w małą kostkę i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Papryczkę chili kroimy na małe krążki, cebulę w kosteczkę, suszone pomidory w paseczki, a także siekamy drobno czosnek. Na patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, mieszamy, po chwili dodajemy chili
i czosnek, chwilkę podsmażając. W następnej kolejności dodajemy dynię, także chwilkę podsmażamy, po czym dodajemy wodę, suszone pomidory i całość dusimy.
Miękką ciecierzycę odcedzamy i wsypujemy na patelnię, a następnie dodajemy czosnek niedźwiedzi, pozostawiamy na ogniu jakieś 10-15 minut, aby dynia zmiękła. Co jakiś czas podlewając wodą, tak aby wszystko się związało. Pod koniec dodajemy sos sojowy a także w razie konieczności sól,. Całość mieszamy i po ok. 5 minutach jest gotowe. Naszą potrawę dekorujemy zieloną pietruszką. Potrawka jest gotowa – życzymy smacznego 🙂




