Zupy krem to coś, co naprawdę uwielbiam. Są pyszne, sycące, a także można w nich przemycić całe mnóstwo wartościowych składników. Nawet ci, którzy nie pałają wielką miłością do warzyw, w takiej postaci – dzięki aromatycznym przyprawom, jedzą je z uśmiechem na ustach.
Dziś prezentuje prosty przepis na zupę krem z jarmużu i ziemniaków. Jarmuż jest skarbnicą zdrowia, choć niestety na naszych stołach gości bardzo rzadko, co też się zmienia i mam nadzieję, że szybko zyska należytą popularność. Moja mama mówi, że za czasów jej dzieciństwa jarmuż był powszechnym warzywem, dostępnym i chętnie jadanym. Dziś nie spotkamy go w każdym sklepie, ale zaczyna pojawiać się coraz częściej. Można go znaleźć także w sklepach Eko i na bazarkach.
Dlaczego warto wprowadzić go do swojej diety? Jest on niskokaloryczny, za to bogaty w wiele cennych składników, takich jak witaminy K, C, A, kwas foliowy oraz minerały: magnez, potas, wapń, żelazo i fosfor. Ponad to wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Tak więc jedzmy jarmuż – na zdrowie.
ZUPA KREM Z JARMUŻU – skłądniki:
– 200 g jarmużu
– 4 średnie ziemniaki
– 2 ząbki czosnku
– gałązka pietruszki
– ziarna ziela angielskiego 2 sztuki
– liście laurowe 2 sztuki
– sól
– świeżo zmielony pieprz
– łyżka oliwy z oliwek
– woda
Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodajemy pokrojony w paski jarmuż a także gałązkę pietruszki, gotujemy jeszcze 3-5 minut. Posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek lekko podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy do reszty warzyw, Blendujemy całość. Dodajemy sól i pieprz do smaku i gotowe. Zupa krem z jarmużu jest już gotowa!
Smacznego 🙂


