Dynia w towarzystwie papryki smakuje wyśmienicie, a pieczone warzywa nadają głębi naszemu daniu. Mają bardziej intensywny smak, są wyraziste, a także aromatyczne. Zupa krem z pieczonej dyni i papryki jest właśnie taka, ma zdecydowany smak i kolor. Jest nieskomplikowana, można powiedzieć, że w dużej części robi się sama. Gdy za oknem szaro, intensywny pomarańcz na talerzu pasuje idealnie :).
Zupa krem z pieczonej dyni i papryki – składniki na kilka porcji:
- 1 kg dyni (waga po obraniu i wykrojeniu pestek; u mnie było akurat 900 g),
- 2 papryki czerwone,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr wody,
- zioła prowansalskie,
- 2 łyżki dobrej oliwy,
- świeżo zmielony pieprz,
- szczypta chili,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy ze skóry, a następnie wydrążamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Pestek dyni nie wyrzucamy, ponieważ po ich wysuszeniu oraz obraniu mamy przekąskę jak znalazł! Z papryk wydrążamy gniazda nasienne, a potem kroimy je na pół. Warzywa skrapiamy lekko oliwą, następnie posypujemy ziołami prowansalskimi i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170O C przez około 35-40 minut.

Po tym czasie z papryki bardzo łatwo odchodzi skórka, którą ściągamy. Na odrobince oliwy krótko podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy do upieczonej dyni oraz papryki. Całość blendujemy z wodą, a potem zagotowujemy oraz doprawiamy chilli, pieprzem, niewielką ilością soli i gotowe.
Zupa krem z pieczonej dyni i papryki świetnie smakuje podana z pełnoziarnistymi grzankami.
Smacznego! 🙂

DARMOWY EBOOK
„20 strategii dla fit ciała i umysłu”


