Naleśniki pełnoziarniste z brokułami i fetą | Fit Strategia
Naleśniki pełnoziarniste z brokułami i fetą

NALEŚNIKI PEŁNOZIARNISTE Z BROKUŁAMI I FETĄ

Naleśniki pełnoziarniste z brokułami i fetą smakiem nie odbiegają od tych tradycyjnych, a powiedziałabym raczej, że zyskują na charakterze :). O ich przewadze pod kątem wartości wspominać chyba nie muszę. Wielką zaletą naleśników w ogóle jest szybkość ich przygotowania. A naleśniki pełnoziarniste z brokułami i fetą to danie naprawdę ekspresowe, do tego smaczne i pożywne.

Naleśniki pełnoziarniste z brokułami i fetą – składniki na 8 sztuk:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1,5 – 2 szklanki wody gazowanej (tak aby uzyskać pożądaną konsystencję),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • troszkę papryki ostrej,
  • pieprz,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • główka brokułu,
  • 2 pomidory,
  • oliwki (po 4-5 na porcję),
  • 4 czubate łyżeczki ziaren słonecznika,
  • 100 – 150 g sera feta,
  • jogurt naturalny do polania (może być jogurt zmieszany z rozgniecionym czosnkiem).

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy wraz z jajkiem, wodą i przyprawami do momentu uzyskania jednolitej, ale nie za gęstej masy. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na około 15 minut, aby dobrze się piekło. Brokuł myjemy, dzielimy na małe różyczki, a następnie gotujemy na parze. Słonecznik prażymy chwilkę na suchej patelni, a oliwki kroimy w krążki. Ser, a także pomidora kroimy w małe kosteczki. Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywieralną powłoką, aż dwóch stron będą lekko zarumienione.

Naleśniki pełnoziarniste z brokułami i fetą

Na ciepłe naleśniki nakładamy wszystkie składniki.

Naleśniki pełnoziarniste z brokułami i fetą

Następnie zawijamy je i podgrzewamy na patelni pod przykrywką lub ewentualnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut.

Polewamy jogurtem lub sosem czosnkowym i gotowe.

Naleśniki pełnoziarniste z brokułami i fetą



Smacznego! 🙂

to może Cię również zainteresować...