Naleśniki pełnoziarniste z brokułami i fetą smakiem nie odbiegają od tych tradycyjnych, a powiedziałabym raczej, że zyskują na charakterze :). O ich przewadze pod kątem wartości wspominać chyba nie muszę. Wielką zaletą naleśników w ogóle jest szybkość ich przygotowania. A naleśniki pełnoziarniste z brokułami i fetą to danie naprawdę ekspresowe, do tego smaczne i pożywne.
Naleśniki pełnoziarniste z brokułami i fetą – składniki na 8 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1,5 – 2 szklanki wody gazowanej (tak aby uzyskać pożądaną konsystencję),
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- troszkę papryki ostrej,
- pieprz,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- główka brokułu,
- 2 pomidory,
- oliwki (po 4-5 na porcję),
- 4 czubate łyżeczki ziaren słonecznika,
- 100 – 150 g sera feta,
- jogurt naturalny do polania (może być jogurt zmieszany z rozgniecionym czosnkiem).
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy wraz z jajkiem, wodą i przyprawami do momentu uzyskania jednolitej, ale nie za gęstej masy. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na około 15 minut, aby dobrze się piekło. Brokuł myjemy, dzielimy na małe różyczki, a następnie gotujemy na parze. Słonecznik prażymy chwilkę na suchej patelni, a oliwki kroimy w krążki. Ser, a także pomidora kroimy w małe kosteczki. Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywieralną powłoką, aż dwóch stron będą lekko zarumienione.
Na ciepłe naleśniki nakładamy wszystkie składniki.
Następnie zawijamy je i podgrzewamy na patelni pod przykrywką lub ewentualnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut.
Polewamy jogurtem lub sosem czosnkowym i gotowe.
Smacznego! 🙂





