Kotlety mielone na ogół kojarzą się z czymś kalorycznym, tłustym, niezdrowym. Wcale nie musi tak być. Nie musisz z nich rezygnować, wystarczy, że wprowadzisz kilka modyfikacji. A zamiast na głębokim tłuszczu – usmażysz je na patelni, nie wymagającej jego użycia. Czy stracą swój smak? Jak dla mnie zyskają – bo zamiast smakować olejem – oddawać będą smak składników: połączenia mięsa i warzyw. Zapraszam na przepis na kotlety mielone z papryką.
Kotlety mielone z papryką – składniki na 2 porcje:
- 200 g chudego mięsa wieprzowego,
- ½ czerwonej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ cebuli,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- świeżo mielony pieprz,
- ½ łyżeczki papryki słodkiej,
- szczypta papryki ostrej (u mnie świeżo mielone chilli),
- sól,
- 4 ziemniaki,
- 4 garści roszponki,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 jajko + otręby pszenne (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy maszynką lub prosimy w miejscu kupienia o jego zmielenie. Paczkowane mielone jest zdecydowanie nie najlepszym wyborem, ponieważ często oprócz samego mięsa zawiera sporo dodanego tłuszczu i inne dodatki.
Cebulę i paprykę kroimy w małą kosteczkę, czosnek i pietruszkę drobno siekamy (czosnek dużo drobniej). Na patelni z nieprzywieralną powłoką krótko smażymy cebulę i paprykę, a następnie mieszamy je z mięsem, czosnkiem, pietruszką oraz przyprawami. Jeśli tak powstała masa jest w miarę zwarta możesz przejść do smażenia, ale jeśli jest dla Ciebie zbyt krucha, to dodajemy 1 jajko i 1-2 łyżki otrębów. Formujemy niewielkie, w miarę płaskie kotlety z około 1 łyżki mięsa, a następnie smażymy ja na patelni po cebuli i papryce po kilka minut. Kiedy będą już na drugiej stronie przykrywamy je pokrywką, aby ścięły się w środku. W razie konieczności podlewamy minimalna ilością wody. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i roszponką polaną oliwą.
Smacznego! 🙂


