Pasta z awokado do kanapek - przepis | Fit Strategia
Pasta z awokado do kanapek_fitStrategia

PASTA Z AWOKADO DO KANAPEK

Pasta z awokado to idealne urozmaicenie dla Twoich kanapek.

Bo kto powiedział, że śniadanie, czy to pierwsze, czy drugie musi być nudne? Zdecydowany smak i piękny zielony kolor – to lubię.

Poza tym awokado, mimo iż nie należy do naszych rodzimych produktów, zdecydowanie zasługuje na to, aby gościć w naszych domach. Należy on do grupy tzw. superfood, a na owo miano zdecydowanie zasługuje. Jest źródłem kwasów omega-3 (tak zdrowych dla naszego serca), tłuszczów jednonienasyconcych. Zawiera także cenne minerały oraz witaminy.

Jaki jeszcze atut posiada pasta domowej roboty?

Fakt, że wiesz, co się w niej znajduje, a szybkość przygotowania przeczy temu, że to, co zdrowe wymaga dużego nakładu czasu. Awokado nadaje się idealnie do wszelkich past, gdy jest już dojrzałe i miękkie, aż prosi się, aby podać go w takiej formie. Przewaga nad różnego typu gotowymi, przetworzonymi „smarowidłami”, jak pasztety, pasty kanapkowe, pełne dodatkowych ulepszaczy, konserwantów jest więc ogromna – nie ma nawet porównania 🙂

Jestem pewna, że wykonując pierwszy raz samodzielnie pastę z awokado już nie sięgniesz po te, dostępne w sklepach. Smak, jakość i szybkość wykonania tego dania działają tylko na korzyść.

Pasta z awokado

Składniki:

– dojrzałe miękkie awokado

– 1 ząbek czosnku

– łyżka soku z cytryny

– świeżo zmielony czarny pieprz

– sól

Zielony owoc obieramy ze skórki i odkrawamy dokładnie miąższ naokoło pestki. Całość wrzucamy do szklanego naczynia, dodajemy sok z cytryny, czosnek i blendujemy na jednolitą masę. Możemy też awokado rozgnieść widelcem, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem zmieszać. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli do smaku. Kilka minut i nasza pasta z awokado gotowa. Prawda, że proste?

A jakie pyszne i zdrowe.

Smacznego!

to może Cię również zainteresować...