Racjonalne odżywianie, czyli zdrowe odżywianie jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia. Nie można cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką (przynajmniej nie na dłuższą metę) bez dostarczania sobie niezbędnych składników pokarmowych. „Jesteś tym, co jesz” – słyszał już zapewne każdy. I nie ma w tym przesady, przecież to dostarczany pokarm jest trawiony, a następnie przetwarzany na energię, oraz stanowi element budulcowy wszystkich komórek. To witaminy i minerały biorą udział w reakcjach biochemicznych zachodzących w naszym ciele, warunkujących nasze prawidłowe funkcjonowanie.
Co zapewnia sprawne funkcjonowanie?
To nie dieta, ograniczanie, czy ciągłe przestrzeganie restrykcyjnych nakazów jest drogą zapewniającą nam sprawne funkcjonowanie. Odpowiedzią jest natomiast prawidłowe, zdrowe odżywianie. Nie jest to jednak skomplikowane, a wprowadzenie kilku ogólnych zasad pomoże Ci poprawić nie tylko zdrowie, ale także figurę i samopoczucie.
Zdrowe odżywianie – podstawowe zasady:
1. Spożywaj różnorodne produkty.
Dbając o urozmaicenie w swoim jadłospisie unikniesz niedoborów, bowiem żaden, nawet „najzdrowszy” produkt nie posiada wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Dlatego diety jednostronne nie są dobre, a codzienna różnorodność sprzyja zaspokojeniu potrzeb organizmu.
2. Pamiętaj o codziennej porcji ruchu.
Jest on niezbędny nie tylko dla zachowania szczupłej sylwetki, ale głównie dla zdrowia i równowagi w organizmie. Aktywność należy dostosować do swoich preferencji, aktualnej kondycji i sytuacji zdrowotnej.
3. Codziennie jedz dużo warzyw i owoców.
Są one prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, zawierają także błonnik, dzięki czemu sprzyjają regulacji pracy układu pokarmowego. Wykazują także pozytywne działanie na stężenie glukozy oraz cholesterolu we krwi.
4. W codziennej diecie uwzględniaj produkty zbożowe.
Wybieraj te pełnoziarniste, ponieważ oprócz węglowodanów złożonych zawierają one także błonnik pokarmowy, białko roślinne oraz witaminy (głównie E oraz z grupy B), a także składniki mineralne (cynk, żelazo, magnez, potas, fosfor). Natomiast w trakcie oczyszczania zbóż, tracą one większość składników odżywczych zawartych w zewnętrznych częściach, dlatego zwykłe produkty zbożowe ustąpić powinny miejsca pełnoziarnistym.
5. Mięso spożywaj z umiarem.
Jest ono ważnym elementem, zawiera ono pełnowartościowe białko, łatwo przyswajalne żelazo oraz witaminy z grupy B. Wybierać należy chude mięsa oraz zastępować je czasem rybami (2 razy w tygodniu) i roślinami strączkowymi, które także stanowią dobre źródło białka.
6. Wybieraj dobrej jakości produkty nabiałowe.
Stanowią one cenne źródło wapnia, witamin A, D oraz z grupy B, minerałów, a także białko o wysokiej wartości biologicznej. Należy wybierać produkty o niskiej zawartości tłuszczu, ale nie odtłuszczone, light, które w swoim składzie zawierają często sztuczne zagęstniki i zwiększoną porcję cukru.
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów.
Przede wszystkim zwierzęcych oraz trans, zwracaj się ku dobrym tłuszczom roślinnym. Jako techniki kulinarne polecane są: gotowanie, pieczenie, duszenie.
8. Pij odpowiednio dużo wody.
Prawidłowe nawodnienie jest niezbędne dla zdrowia, zachowania równowagi elektrolitowej, wypłukiwania toksyn z organizmu. Zaleca się spożycie ok. 2 litrów płynów dziennie (dostarczanych w postaci napojów i w jedzeniu), aktywność fizyczna czy wysoka temperatura zwiększają owo zapotrzebowanie.
9. Słodycze i cukier spożywaj okazjonalnie.
10. Ograniczaj spożycie soli.
Aby wydobyć smak potraw wybieraj świeże i suszone zioła. Jeśli używasz soli, dodawaj jej niewielką ilość pod sam koniec gotowania. Sód zawarty w soli jest niezbędny dla naszego organizmu, ale jego nadmiar jest szkodliwy, przyczynia się między innymi do wzrostu ciśnienia krwi. Górna granica dziennego spożycia soli wynosi 5-6 g, czyli 1 płaska łyżeczka, natomiast w Polsce spożycie jest trzykrotnie wyższe. Należy pamiętać, że ilość spożywanej soli jest składową nie tylko dosalania potraw, ale wszystkie gotowe przemysłowe produkty zawierają już jej znaczną ilość. Chleb, sery, wędliny… nawet te produkty już ją zawierają, dlatego warto wyeliminować dodatkowe dosalanie.
Podsumowanie
Jak widać, nie trzeba wprowadzać radykalnych kroków, aby poprawić sposób swojego odżywiania, czyli wprowadzić zdrowe odżywianie. Nawet niewielkie stopniowe zmiany mają sens.
Spróbuj i przekonaj się sam 🙂
Źródło: IŻŻ