Zupa krem z pieczonej dyni i papryki | Fit Strategia

ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI I PAPRYKI

Dynia w towarzystwie papryki smakuje wyśmienicie, a pieczone warzywa nadają głębi naszemu daniu. Mają bardziej intensywny smak, są wyraziste, a także aromatyczne. Zupa krem z pieczonej dyni i papryki jest właśnie taka, ma zdecydowany smak i kolor. Jest nieskomplikowana, można powiedzieć, że w dużej części robi się sama. Gdy za oknem szaro, intensywny pomarańcz na talerzu pasuje idealnie :).

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki – składniki na kilka porcji:

  • 1 kg dyni (waga po obraniu i wykrojeniu pestek; u mnie było akurat 900 g),
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr wody,
  • zioła prowansalskie,
  • 2 łyżki dobrej oliwy,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • szczypta chili,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy ze skóry, a następnie wydrążamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Pestek dyni nie wyrzucamy, ponieważ po ich wysuszeniu oraz obraniu mamy przekąskę jak znalazł! Z papryk wydrążamy gniazda nasienne, a potem kroimy je na pół. Warzywa skrapiamy lekko oliwą, następnie posypujemy ziołami prowansalskimi i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170C przez około 35-40 minut.

krem z pieczonej dyni i papryki

Po tym czasie z papryki bardzo łatwo odchodzi skórka, którą ściągamy. Na odrobince oliwy krótko podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy do upieczonej dyni oraz papryki. Całość blendujemy z wodą, a potem zagotowujemy oraz doprawiamy chilli, pieprzem, niewielką ilością soli i gotowe.

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki świetnie smakuje podana z pełnoziarnistymi grzankami.

Smacznego! 🙂

krem z pieczonej dyni i papryki

DARMOWY EBOOK
„20 strategii dla fit ciała i umysłu”

Pobierz ebooka!



 

 

to może Cię również zainteresować...