Dziś gości u mnie łosoś ze szpinakiem i fetą na pełnoziarnistym makaronie. Pyszne, pożywne, a także pełnowartościowe danie.
Łosoś jest bardzo wdzięczną rybą. Można przyrządzić go na 1000 sposobów i za każdym razem smakuje wyśmienicie. No i nie sposób się nim znudzić. Ale nie o smak tu tylko chodzi! Według zaleceń 2 razy w tygodniu mięso powinno się zastępować tłustymi rybami morskimi. Są one źródłem NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, a także witaminy D, poprawiającej wchłanianie wapnia. Oczywiście nie polecam jedzenia łososia 2 razy w tygodniu, są też inne tłuste ryby, po które warto sięgać: makrela, śledź, czy sardynki.
Jeśli chodzi o wybór łososia, to zdecydowanie lepszy od hodowlanego (bałtyckiego) jest dziki łosoś z Alaski (łowiony w wodach Pacyfiku). Kolejny dowód na to, że obiad może być i smaczny, i zdrowy.
Łosoś ze szpinakiem i fetą – składniki dla 2 osób:
- 200 g filetu z łososia bez skóry,
- 250 g świeżego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 20 g sera feta,
- 100 g makaronu pełnoziarnistego penne,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- świeżo zmielony pieprz,
- odrobina soli morskiej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżka orzeszków piniowych.

Sposób przygotowania:
Na suchej patelni prażymy chwilkę orzeszki piniowe. Łososia przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy al dente. Ser feta kroimy w małe kosteczki. Czosnek drobno siekamy i smażymy chwilkę na oleju, na patelni z nieprzywieralną powłoką, potem dodajemy liście szpinaku. Całość doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie bardzo małą ilością soli (na nim wyląduje słona feta), a następnie smażymy około 1 minuty. Po tym czasie przekładamy szpinak z patelni i smażymy na niej łososia. Smażymy go krótko z obu stron około 3 minut. W zależności od grubości naszego filetu może być trochę dłużej lub krócej.
Na talerzu układamy makaron, następnie na to kładziemy łososia, na górę szpinak, posypujemy fetą, orzeszkami i gotowe.
Smacznego 🙂




