Domowy makaron? Jego przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie, z kolei efekty są zachwycające 🙂
Po pierwsze wiesz co jesz, a po drugie – smak jest naprawdę super!
Na porcję dla 3 osób użyłam:
- 250 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 1 jajko „O” ( z wolnego wybiegu)
- odrobina przegotowanej wody
Na głęboki talerz/ do miski wsypujemy mąkę (zostawiamy sobie trochę do posypania stołu i obsypania makaronu).

W środku robimy dołek i wbijamy całe jajko. Mąkę z jajkiem mieszamy łyżką, a następnie zaczynamy ugniatać ręką i dodajemy odrobinę (1-2 łyżki stołowe) wody, tak aby wszystko razem się związało. Ciasto urabiamy na stole posypanym mąką tak długo (kilka minut), aż powstanie jednolita masa. Stół znowu posypujemy mąką, kładziemy powstałą kulę/placek, jego wierzch również posypujemy mąką i następnie zaczynamy go rozwałkowywać.
Aby ciasto nie przywierało do stołu, co jakiś czas odrywamy je i obracamy na drugą stronę
i wałkujemy, do uzyskania pożądanej grubości (ok. 1-2 mm).
Pozwalamy ok. 10 -15 minut „wyschnąć” otrzymanemu plackowi, tak aby nie był klejący, ale też nie dopuszczamy, aby zaczął pękać. Następnie tniemy go na dowolną grubość, taką jaką akurat potrzebujemy.
Ja użyłam starej maszynki pamiętającej jeszcze moje dzieciństwo i otrzymałam długie nitki jak do spaghetti. Co prawda kształt nie wyszedł idealny, ale to przecież smak się liczy 😉
Makaron gotujemy w osolonej wodzie najlepiej al dente (najpierw doprowadzamy wodę do wrzenia, a dopiero wtedy dodajemy makaron).
Taki makaron nadaje się świetnie do przeróżnych dań, na słono, słodko, pikantnie, ciepło, zimno….
Już wkrótce ciekawe pomysły na dania do których będziesz mógł wykorzystać makaron z tego przepisu 🙂







