Pełnoziarnisty makaron orkiszowy - przepis | Fit Strategia

PEŁNOZIARNISTY MAKARON ORKISZOWY

Domowy makaron? Jego przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie, z kolei efekty są zachwycające 🙂

Po pierwsze wiesz co jesz, a po drugie – smak jest naprawdę super!

Na porcję dla 3 osób użyłam:

  •  250 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  •  1 jajko „O” ( z wolnego wybiegu)
  •  odrobina przegotowanej wody

Na głęboki talerz/ do miski wsypujemy mąkę (zostawiamy sobie trochę do posypania stołu i obsypania makaronu).
DSC_8567

W środku robimy dołek i wbijamy całe jajko. Mąkę z jajkiem mieszamy łyżką, a następnie zaczynamy ugniatać ręką i dodajemy odrobinę (1-2 łyżki stołowe) wody, tak aby wszystko razem się związało. Ciasto urabiamy na stole posypanym mąką tak długo (kilka minut), aż powstanie jednolita masa. Stół znowu posypujemy mąką, kładziemy powstałą kulę/placek, jego wierzch również posypujemy mąką i następnie zaczynamy go rozwałkowywać.

DSC_8578

Aby ciasto nie przywierało do stołu, co jakiś czas odrywamy je i obracamy na drugą stronę
i wałkujemy, do uzyskania pożądanej grubości (ok. 1-2 mm).

DSC_8588

Pozwalamy ok. 10 -15 minut „wyschnąć” otrzymanemu plackowi, tak aby nie był klejący, ale też nie dopuszczamy, aby zaczął pękać. Następnie tniemy go na dowolną grubość, taką jaką akurat potrzebujemy.

DSC_8598

Ja użyłam starej maszynki pamiętającej jeszcze moje dzieciństwo i otrzymałam długie nitki jak do spaghetti. Co prawda kształt nie wyszedł idealny, ale to przecież smak się liczy 😉

DSC_8599

Makaron gotujemy w osolonej wodzie najlepiej al dente (najpierw doprowadzamy wodę do wrzenia, a dopiero wtedy dodajemy makaron).

DSC_8602

Taki makaron nadaje się świetnie do przeróżnych dań, na słono, słodko, pikantnie, ciepło, zimno….

Już wkrótce ciekawe pomysły na dania do których będziesz mógł wykorzystać makaron z tego przepisu 🙂

to może Cię również zainteresować...