Potrawka z Indyka to doskonała propozycja smacznego i łatwego w przygotowaniu dania obiadowego.
- 400 g filetu z indyka
- 3 średnie cukinie
- Średnie cebule/ szalotki 2 szt
- Papryki 2 szt
- ząbki czosnku 2 szt
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- majeranek
- papryka czerwona ostra
- pieprz
- sól
Przygotuj patelnię z nieprzywieralną powłoką. Rozgrzewamy na niej łyżkę oleju rzepakowego. Dodajemy pokrojoną cebulę (półpiórka) i chwilę podsmażamy. Gdy cebula trochę się zeszkli (nie zbrązowieje – po ok. 3 minutach) dodajemy filet oraz papryki pokrojone w drobną kostkę. W dalszej kolejności 2 obrane cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach a następnie wrzucamy na patelnię. Trzecią, także obraną cukinie kroimy w kostkę dodając ją do przygotowanych wcześniej składników.
Przez kilka minut pozostawiamy całość na patelni mieszając kilkakrotnie, a następnie przekładamy do garnka i dodajemy trochę wody. Tak, aby poddusić naszą potrawkę i jej nie przypalić. Dodajemy na sam koniec gotowania przyprawy: łyżeczkę majeranku, ok. ½ łyżeczki papryki (w zależności od upodobań co do ostrości, może też być papryka słodka z nutką ostrej), pieprz i sól do smaku a także 2 przeciśnięte ząbki czosnku. Co jakiś czas mieszamy i dolewamy wody. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut aż do miękkości mięsa, z potartej cukinii zrobi się ładny sosik. Potrawka z indyka jest już gotowa – smacznego!
Dlaczego warto wykorzystać mięso indycze?
Mięso indycze wykorzystane w naszym daniu – POTRAWKA Z INDYKA – jest bogate w witaminy z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, potrzebnych do wzrostu i prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz do utrzymania ogólnej sprawności organizmu. Jest ono też ważnym źródłem niezbędnej dla tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12. Dodatkowo, tłuszcz obecny w mięsie indyka jest zdecydowanie bardziej wartościowy niż tłuszcz wieprzowy, czy wołowy. Poza walorami zdrowotnymi, jego delikatny smak pozwala na zadowolenie najbardziej wymagających kubków smakowych.


