Uwielbiam zapach świeżo pieczonego chleba. Wczoraj zrobiłam pyszny chleb pełnoziarnisty z ziarnami. Jaka jest jego przewaga nad tym kupionym? Pomijając już kuchnię wypełnioną jego aromatem to najważniejsze jest, że wiem, z czego został zrobiony. Ostatnio byłam w małej piekarni, chciałam kupić chleb pełnoziarnisty. Niestety już nie mieli, ale pani ekspedientka poleciła mi inny, taki „prozdrowotny” – bo z ziarnami. Chlebek był opakowany i miał dołączoną karteczkę z opisem. Oczywiście chciałam wiedzieć co w nim siedzi i podnosi jego cenę. Jak się okazało ziarna były, a jakże, ale mąka zwykła, a oprócz tego wzmacniacze, spulchniacze i inne składniki, których w chlebie na pewno być nie powinno.
Aha, o przewadze smaku domowego chleba chyba nie muszę wspominać? 🙂
Taki pyszny chleb pełnoziarnisty z ziarnami jest naprawdę prosty w przygotowaniu.
Składniki:
– 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 50 g ziaren słonecznika*
– 50 g pestek dyni*
– 2 łyżeczki czarnuszki
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 30 g drożdży
– 400 ml letniej wody
– 2 łyżki oliwy
*ziaren możesz dodać zdecydowanie więcej niż ja, akurat tyle tylko miałam
Drożdże posypujemy cukrem i zostawiamy w misce na ok 10-15. Po tym czasie przesiewamy do miski obie mąki. Dodajemy sól, wodę, oliwę i wyrabiamy ciasto ok 10 minut, aż stanie się jednolite. Na końcu dodajemy ziarna i czarnuszkę i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto tak, aby ziarna równomiernie się rozłożyły. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, zostawiamy na ok 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Formę wkładamy do piekarnika, ustawiamy na 200 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Kroimy dopiero po wystudzeniu.
Prawda, że proste? I niech Cię nie zwiedzie czas oczekiwania na wyrośnięcie czy pieczenie. W tym czasie możesz robić inne rzeczy, tak więc dla mnie chleb jest ekspresowy – robi się go 15 minut, reszta to czas, kiedy on sam się sobą zajmuje.
To co, kiedy robisz swój własny domowy chleb?